Om Olitog

Om Olitog

Jag som driver Olitog heter Lisa Klasson, är en svensk bosatt i Schweiz och över 20 års erfarenhet i sprängbranschen.

Min yrkesresa tog sin början i mitten av 1990-talet när jag som 18-åring började som lärling i min pappas företag. Där fick jag gå sida vid sida med sprängaren och upptäckte ett yrke som både var fritt och utmanande. Man har bara en chans att göra det rätt!

När jag var 20 år sökte jag mig vidare och arbetade ett år vid Schweden Splitts stenbrott i Stilleryd utanför Karlshamn. Efter att ha tagit sprängkort, skaffat behörighet för sprängning ovan jord och tagit arbetsledarcertifikat slog jag mig 1999 ned i Uppland för att börja jobba på Broberg Bergsprängningar. Under de dryga fem år jag var anställd på företaget deltog vi i flera större arbeten i samband med utbyggnaden av Arlanda flygplats. Bland annat sprängde vi för bana 3, F-piren (den tredje piren på Terminal 5) och långtidsparkeringen, förberedde för flera vägar och utförde servicearbeten.

Efter en kortare paus från branschen under småbarnsåren startade jag 2009 det egna företaget Uppsala Sprängtjänst AB. När företaget var som störst hade det 12–14 anställda och omsatte närmare 40 miljoner kronor om året. Några av de arbeten vi utförde hittar du under avdelningen Referenser.

När jag 2017 avvecklade företaget och startade Olitog var det dels för att utmana mig själv genom ett nytt sätt att arbeta, dels för att jag under åren har sett att det saknas kunskaper hos beställarna när ett sprängarbete ska utföras. I januari 2019 flyttade både jag och Olitog till Zuoz i den rätoromanska delen av Schweiz. I den lilla alpbyn var båda mina morföräldrar uppvuxna, och det var av nyfikenhet på mina rötter som jag för ett antal år sedan för första gången besökte byn. I dag kan jag inte tänka mig en bättre plats att komma tillbaka till och hitta lugnet på efter hektiska jobbperioder.

Genom att ordna affärsresor hit vill jag nu ge fler chansen att få hitta samma lugn i den avkopplande och kreativa alpmiljön.

Jag är uppvuxen på landet och har sedan barnsben ett stort djurintresse. Min schäferhund Molly är utbildad på specialsök efter sprängmedel. Hösten 2018 klarade hon antagningsprovet till en utbildning av alpina räddningshundar som vi deltar i 2019–2020.